Finaalitunnelmat – Taitaja2014

Lopputulema

Torstaina päättyneissä Taitaja2014 ammattitaitokilpailussa Saimaan ammattiopisto Sampon opiskelijat Jesse Heikkilä ja Matti Lehtonen voittivat pronssia koneenasennus ja kunnossapito –lajissa. Mitaliparista Heikkilä oli mukana finaalissa myös viime vuonna, silloin sijoitus jäi hieman heikommaksi. Pojat itse olivat tyytyväisiä kolmipäiväisen kilpailun viimeisen päivän suoritukseen, sillä heidän sijoituksensa parani edellisestä päivästä. Pojat kokivat onnistuneensa nimenomaan huolellisen työskentelyn ansiosta. Pronssimitalistit opiskelevat kone- ja metallialan perustutkinnossa koneenasentajiksi kolmatta vuotta.

Sampon joukkueessa kilpaili kaikkiaan yhdeksän opiskelijaa viidessä eri lajissa. Finaalissa kilpailleet opiskelijat ovat karsiutuneet valtakunnallisista semifinaaleista ja edustavat siis omien alojensa parhaimmistoa omissa lajeissaan. Lahden finaalissa kilpaili kunkin alan kahdeksan Suomen parasta opiskelijaa tai opiskelijaparia. Yhteensä lajeja tapahtumassa oli 44.

Lähihoitajien parikilpailussa kilpailivat Lappeenrantalaiset Jere Issakainen ja Pauliina Pöyhönen. He sijoittuivat omassa lajissaan kuudensiksi.

Kolmannen vuoden datanomiopiskelija Matias Turunen Lappeenrannasta kilpaili verkkosivujen tuottaminen lajissa. Hänen sijoituksensa oli finaalissa kuudes. Matiaksen tehtävänä oli karttasovelluksen linkkien tekeminen javascriptillä. Finaaliin pääsyyn rauhallinen nuorimies kertoi tarvinneensa myös aikaisempaa kiinnostustaan ohjelmointiin ja tietokoneisiin yleensä. Tavoitteena on jatkaa opintoja ammatillisen koulutuksen jälkeen yliopistolla.

Kondiittori –lajissa toisen vuoden Imatralainen opiskelija Emeliina Papinniemi sijoittui hienon viimeisen päivän jälkeen viidenneksi. Emeliina itse oli hyvin kriittinen oman työnsä onnistumisesta, etenkin kakun osien liitoksista. Yleisön mielestä viimeisen päivän suoritus oli upea. Hän oli kuitenkin helpottunut ja tyytyväinen kilpailuun kokonaisuudessaan. Valmentaja Markku Vengasaho oli helpottunut ja todella tyytyväinen viimeiseen kilpailupäivään. Emeliinan työ oli Markun mielestä juuri tekijänsä näköinen, herkkä ja onnistunut.

Koneenasennuslajissa Samposta oli kaksi paria, joista Lappeenrantalainen Jesse Heikkilä sekä Taipalsaarelainen Matti Lehtonen sijoittuivat kolmanneksi ja Savitaipalelainen Juuso Kunttu sekä Savitaipalelainen Ville Mankki seitsemänneksi. Kaikki neljä poikaa olivat erityisen tyytyväisiä siihen, että koekäytössä öljyt pysyi koneen sisällä, toisin kuin eräillä kilpailijoillaan.

Toisen vuoden opiskelija Julian Kehrävuo Imatralta sijoittui lajissaan levy ja hitsaus kahdeksanneksi. Tehtävänä oli valmistaa junagrilli sekä suorittaa pätevyyskoe puikolla ja migillä. Lisäksi tehtiin vielä kustannuslaskelma kappaleen myyntihinnasta. Julianilla on tavoitteena parantaa sijoitustaan ensi vuonna.

140410_Heikkilä ja Lehtonen 1
Pronssimitalistit Jesse Heikkilä ja Matti Lehtonen kilpailutyön äärellä.

140410_Issakainen ja Pöyhönen
Jere Issakainen ja Pauliina Pöyhönen kilpailivat lähihoitaja –lajissa.

140410_Kehrävuo
Julian Kehrävuo levy ja hitsaus –lajin työalueella.

140410_Kunttu ja Mankki
Juuso Kunttu ja Ville Mankki työn touhussa koneenasennus –lajin tehtävän kimpussa.

140410_Papinniemi
Emeliina Papinniemi viimeistelee finaalitehtävänsä.

140410_Turunen
Matias Turunen kilpaili verkkosivujen tuottaminen –lajissa.

-Nora

 

Kertakaikkisen upea luomus

Emeliina on saanut kondiittorilajin työnsä valmiiksi. Sitä katsellessa ei voinut kuin ihmetellä sitä, miten joku voi kyetä moiseen.  Emeliina oli itse kuitenkin hyvin kriittinen työnsä suhteen. Spitsattujen kaarten ja sokerityön liitokset olisi voinut kiinnittää siistimmin. Fiilis välittömästi suorituksen jälkeen oli helpottunut. Viikko on ollut ihan älyttömän rankka ja nyt toivotaan, ettei Eeva suutu jos Emeliina jättää huomisen koulupäivän väliin.

Vengasahon Markun tiukka jännittäminen loppui työn valmistumisen myötä. Markku on nyt helpottunut ja erittäin onnellinen Emeliinan puolesta. Ajallaan valmistunut työ oli Markun mielestä Emeliinan näköinen herkkä työ joka on vaatinut paljon taitoa. Siisteydessäkään ei ollut huoltajan puolesta huomauttamista.

-Nora

Verkkosivut valmiit

Verkkosivujen tuottaminen on myös saatu pakettiin. Rauhallisen nuoren miehen tehtävänä oli paikkalinkkien toteuttaminen javascriptillä. Eilisen jälkeen sijoitus oli viides, mutta tässä vaiheessa Matiaksen tuntuman mukaan on mahdollisuus vielä vaikka nostaakin sijoitusta.

Tehtävän taso oli sitä luokkaa, ettei siitä olisi pelkällä amo-opilla selvitetty. Työ vaati harrastuneisuutta vapaa-ajallakin. Matias on harrastanut tietokoneita jo useamman vuoden ajan. Tästähän on hyvä jatkaa opintoja vaikka yliopistoon.

-Nora

Öljyt pihalle

Koneenasennus ja kunnossapito -lajin loppumetreillä nähtiin mielenkiintoisia hetkiä kun koekäytön yhteydessä kärkipareilla tuli moottorista öljyt pihalle. Sampon molemmat parit välttivät vastaavan huolellisella työskentelyllä. Fiilikset välittömästi kilpailun päättymisen jälkeen olivat mietteliäät, kommenttia nuorilta miehiltä ei tässä vaiheessa juuri irronnut. Sen verran pojat kertoivat, että heillä meni paremmin kuin eilen.

-Nora

Junamies Julian

Viimeisenä kilpailupäivänä junamies Julian sai päivän työrupeaman valmiiksi ensimmäisten joukossa jo ennen kymmentä. Päivän tehtävänä oli pätevyyskokeet puikolla ja magilla. Tehtävä tuntui mennen hyvin, sillä juuri tätä on harjoiteltu koululla ylimääräisillä tunneilla. Vielä on jäljellä kilpailun kustannustietoisuus -osio, sitten selviää lopullinen sijoitus.

Julian oli melko tyytyväinen suoritukseensa vaikka mitali tuntuu tässä vaiheessa olevan saavuttamattomissa. Onneksi hän on vasta toisen vuoden opiskelija. Mahdollisuus mitaliin on siis olemassa vielä ensi vuonna.

Blogin kirjoittaja toivoo, että Julian lähtisi kesäksi alan hommiin.

 

-Nora

Joukkuejohtajan aamutervehdys – kisapäivä 3

Kondiittorin valmentajan tunnelmia

Lahdessa liikkuu huhu, ettei Markku kestänyt katsoa kilpailijansa suorituksen viittä viimeistä minuuttia ja hän poistui paikalta. Torstaiaamuna jännitys on vielä paremmin aistittavissa. Onneksi opetusneuvos  Saija Rasku kävi kääntämässä Markun huomion muualle.

terv Nora

Metallimiesten tilanne

Metallimiestemme tilanne:

Lehtonen ja Heikkilä sijalla 4. Palkintosijalle matkaa vain 1.5  pistettä!

Kunttu ja Mankki sijalla 7. Mitalisijat lähes tavoittamattomissa

Vieraskynä

Saavumme Lahteen aamupäivällä. Taitaja 2014- kilpailu on alkanut messukseskuksessa, eikä Lahden keskustasta löydy varmasti yhtäkään vapaata parkkipaikkaa. Kilpailijoita, opettajia, tuomareita, sekä asiantuntijoita vilisee väkijoukossa ja ilmassa on suorastaan suuren urheilujuhlan tuntua.

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jonka ydin muodostuu nuorten ammattitaidon SM- kilpailusta. Mukana ovat lähes kaikki ammatillisen koulutuksen alat. Kilpailuun mahtui myös aloja, joista minulla ei ollut mitään tietoa. Esimerkiksi muoviala, mekatroniikka ja kirvestyöt olivat uusia tuttavuuksia.

Kilpailu oli kovaa. Jokainen kamppaili tosissaan tietoa, taitoa ja aikaa vastaan. Koska kyseessä on finaali, tällainen on todella ymmärrettävää.
Erityisesti konditoria-alan pistettä seuratessani huomasin pienten asioiden ja tarkkuuden merkityksen työssä. Kilpailu on hektistä ja pienikin lipsahdus voi pilata kokonaisuuden.
Paineen alla toimiminen ja ongelmanratkaisukyku ovat koetuksella, kun tuomarit kiertävät tarkastelemassa työskentelyä.

Vaikka kilpailu onkin jännittävää, niin tärkein asia on luultavasti kokemus, jonka sieltä saa. Onnistumiset kasvattavat itsevarmuutta omaan alaan ja samalla voi huomata miten toimii paineen alla ja aikarajan sisällä. Taitaja-kilpailun kailtaisesta tilaisuudesta jää varmasti muistoja monen vuoden ajaksi. Se on ainutlaatuinen kokemus.

Päivi Sinkko
Sampo, Leipuri-kondiittori